V.6 De första städerna

Världens äldsta stad - Jeriko        källa till texten: SO-Rummet

Det var vattnet som för 10 000 år sedan skapade en stad nära norra änden av Döda havet på Västbanken som hör till dagens Palestinska områden. I denna del av floden Jordans dalgång forsade tusentals liter friskt källvatten per dygn fram ur jorden. I området fanns det gott om vilda djur och vilt vete. Kort sagt, en perfekt plats att bo på. Där byggdes Jeriko, en av jordens äldsta städer. Kanske bodde så många som 1 000 människor där för 10 000 år sedan. Då fanns där hus, en mur runt staden och ett vakttorn.

Vakttornet i Jeriko är den första riktigt stora byggnaden som vi känner till. Tornet är nio meter i diameter. Inne i tornet leder en trappa upp till toppen. Trappan är byggd av fint arbetade stenblock. Det var ett tungt arbete att bygga vakttornet och muren som omgav staden och det krävdes samarbete, men invånarna behövde skydd mot vilda djur och, framförallt, mot rövare.

Forskarna vet inte hur länge Jerikos första invånare bodde i sin stad. Det kan ha varit flera hundra år. Men någon gång för mellan 10 000 och 9 000 år sedan försvann Jerikos första invånare. Kanske drabbades de av en naturkatastrof, kanske var det rövare som, trots muren och vakttornet, erövrade staden och dödade eller drev bort invånarna.

Det man vet är att det snart kom nya människor och byggde upp staden på nytt. I dag så är staden Jeriko en av de äldsta bebyggda platser där det fortfarande bor människor som vi känner till i världen!

Grunden till det stora vakttornet
Dagens Jeriko som ligger i anslutning till ruinerna


Ett nytt sätt att leva

Människorna som bodde i de första städerna kunde ägna sig åt annat än att bara skaffa mat. De hade tillräckligt med föda för att kunna använda den till att byta till sig andra varor - både sådana livsmedel som de inte hade själva och råvaror som behövdes för att tillverka olika saker. De hade också mer tid över för att tänka och planera än vad jägare och samlare hade haft.

Olika nya yrken som blev nödvändiga för att människor skulle kunna leva i städer


Allteftersom befolkningen växte ställdes fler krav på städernas invånare. Hur skulle man organisera livet i staden så att det fungerade så bra som möjligt? Människorna insåg att det var en fördel om man kunde arbeta tillsammans för att klara av att bygga murar eller gräva bevattningskanaler så att alla fält kunde bevattnas. Efter hand lärde sig stadsborna hur de skulle ta vara på idéer, planera tillsammans och genomföra stora projekt.

Ordning och reda

När man bodde tätt i städer behövdes nya regler och lagar. Tänk dig att du bor på en öde ö. Om du är ensam behöver du inga regler utan kan göra precis som du vill. Så fort en annan människa dyker upp på ön behövs i alla fall några regler. Ju fler människor som kommer dit, desto fler regler krävs. Enbart tanken på att man behövde lagar skilde stadsborna från de kringströvande grupper av jägare och samlare.



Staden lockar

Städernas uppkomst är en av de stora förändringarna i mänsklighetens historia. Stadslivet gav människor nya möjligheter. Flytten till storstaden innebar att de blev mindre beroende av vädret som hotade skörden, och hotet från rövare minskade.

När människor inte längre behövde leva på de som man kunde hitta i naturen, kunde de också specialisera sig på olika sorters arbete. I staden Uruk som ligger i nuvarande Irak och andra storstäder kunde man bli tegelslagare, hantverkare eller kanske till och med lyckas bli en rik köpman.

Ungefär vid den tiden, för 6 000 år sedan, uppkom alltså tanken på storstadens många möjligheter. Alltsedan dess har miljoner människor lockats av samma förhoppningar. Också idag är det många unga från landsorten som flyttar till stora städer som Göteborg, Kairo, Paris eller New York i jakt på möjligheterna till ett bättre liv.

Paris
New York

Ishtar porten i Babylon 
Hur man tänker sig att staden Jeriko kan ha sett ut




Uppgifter:
1 Hur länge sen var det som människor bosatte sig på platsen för världens äldsta stad? 

2 Varför var området där Jeriko byggdes en bra plats att bygga en stad?

3 Vad för material använde man för att bygga husen och tornet i Jeriko? Hur påverkade de livet för invånarna, tror du?

4 Vad kan ha hänt med de första människorna som levde i Jeriko?

5 Hur kom det sig att människor kunde börja arbeta med handel och hantverk?

6 Vad kunde det finnas för olika yrken i en stad som inte fanns tidigare när människor levde på jakt och samlande mat?

7 Varför var det så viktigt att kunna samarbeta när man levde i en stad?


8 Varför behövde man lagar i staden?

9 En av lagarna som den babyloniska kung Hammurabi införde brukar kallas "en tand för en tand och ett öga för ett öga" Vad tror du den lagen handlar om? 


Fundera på

10 Finns det gemensamma drag mellan livet i Jeriko eller någon annan mycket gammal stad och livet i en svensk stad idag? vad kan det vara?

11 Ge några exempel på vad som lockar unga att flytta till storstäder idag.

12 Vilka är fördelarna och nackdelarna med att bo i en storstad?

13 Vi bor i en ganska liten stad, jämfört med större städer idag, skulle du vilja bo i en större stad eller rent utav på landsbygden när du blir äldre? Berätta varför du svarar som du gör!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Åk 5 Norden och länderna runt Östersjön

ÅK 6 Varför har vi årstider?