V.7 Industristaden

Sveriges största stad
Stockholm grundades vid mitten av 1200-talet av Birger jarl, men det var inte förrän på 1600-talet som staden började spela en viktig roll som Sveriges huvudstad.

Stockholm ligger där sjön Mälarens rinner ut i Östersjön på gränsen mellan Uppland och Sörmland. Platsen var tidigare befäst med en försvarsbyggnad på Stadsholmen. Namnet lär komma av de stockar som fanns vid sundet som ledde in i Mälaren. De var nödvändiga för att man skulle kunna ta sig uppför de strida strömmarna.

Under medeltiden betraktades Stockholm som en stor stad, trots att det bara bodde cirka 6 000-7 000 personer i staden i slutet av 1400-talet. Medeltidens Stockholm var inte större än den del som idag utgörs av Gamla stan, men var ändå landets största och viktigaste stad.

Manufakturer
Under medeltiden så tillverkade hantverkarna alla varor som såldes i staden. När Handeln ökade och flera olika varor kunde köpas in billigare till staden så förändrades metoderna för hur tillverkningen av varor skedde. 

Ofta var det rika köpmän som kunde få tag på billiga råvaror och det nya var att man nu anställde människor och ordnade lokaler där de anställda kunde tillverka varorna för hand som handelsmannen sen sålde. 

Manufakturerna (som betyder tillverka för hand) låg i Stockholm på Kungsholmen och på Södermalm. Det var bland annat sockerbruk där man tillverkade socker, glasbruk där flaskor, burkar och fönster tillverkades och textilmanufakturer där kläder och uniformer till militären tillverkades. 

Arbetet på manufakturerna var hårt och dåligt betalt, men staden lockade och människor behövde arbete så det fanns gott om arbetskraft. 

Ångmaskinen
Den moderna ångmaskinen uppfanns av Thomas Newcomen, men det var skotten James Watt som vidareutvecklade och förbättrade den. De första ångmaskinerna användes i gruvorna för att pumpa upp vatten.
Efter att Watt förbättrat ångmaskinen så kunde man med 
ångkraftens hjälp bryta kol och transporterade det upp till markytan. Nu började man också använda ångmaskiner i järnverken för att sätta hamrarna i rörelse. Ångmaskinen bidrog till den snabbt ökande produktionen av järn och stål. 

Efter ett tag så uppfann man ångmaskiner som var så små att de kunde användas till att driva båtar och fordon. Järnvägen med ångdrivna lok spelade en stor roll för att transportera varor till och från fabrikerna men också för att se till att försörja de växande städerna med färsk mat från landsbygden. Nu kunde städerna börja växa till de städer vi har idag.

Industristäder i Sverige
Sveriges industrialisering påbörjades ganska sent, cirka hundra år efter Storbritannien. Men när industrialiseringen kom igång mot mitten av 1800-talet så gick det snabbt. Även befolkningen ökade snabbt. Mellan 1850 och 1900 växte den från 3.5 miljoner till 5,1 miljoner.

Det fanns flera anledningar till det att industrierna snabbt växte fram i Sverige:

  • Man hade stiftat nya lagar till exempel att människorna i Sverige fick arbeta med vad man ville.
  • Det fanns en del rika människor som gärna satsade pengar i företag.
  • Befolkningen hade vuxit snabbt så det fanns många att anställa i fabrikerna.
  • Sverige hade gott om råvaror i form av skog och malm.
  • Många i utlandet ville köpa våra produkter som skog och malm.
Över hela Sverige växte det nu fram industrier och flera svenska städer började växa då antalet industrier ökade, några viktiga industristäder i Sverige var Stockholm, Göteborg och Norrköping. 

Även i Norrtälje så började man bygga fabriker och järnvägen kom på 1880-talet. I början av 1900-talet så fanns det bla en motorfabrik (Pythagoras) ett metallgjuteri och ett bryggeri i staden. Motorfabriken är bevarad och är i dag ett museum!


Industrin - en viktig arbetsgivare

1870 jobbade 15 procent av befolkningen i industri och hantverk. Sverige hade då 80 000 industriarbetare.

År 1900 fanns det över 300 000 anställda inom industrin.

På 1960-talet jobbade nästa en miljon människor i den svenska industrin.

2023 är det ungefär det 90 000 svenskar som arbetar inom industriföretagen!

Så även om färre människor idag arbetar i industrin så är den fortfarande väldigt viktig för den svenska industrin, våra viktigaste produkter är fortfarande järn/stål och trävaror men andra varor såsom teknik spelar också en stor roll för vår export, dvs det vi säljer till andra länder.

Uppgifter:

1  När grundades Stockholm och vem var det som bestämde att Stockholm skulle vara en stad 

2 Var ligger Stockholm

3 Varifrån tror man namnet Stockholm kommer?

4 Hur många människor bodde i Stockholm i slutet på 1400-talet?

5 Hur tillverkades varorna i manufakturerna på 1700-talet?

6 Vad tillverkades i manufakturerna? 

7 Vad Användes de första ångmaskinerna till?

8 På vilka andra sätt användes ångmaskinerna? 

9 Varför blev järnvägen viktigt för att städerna skulle kunna växa?

10 Hur mycket ökade Sveriges befolkning mellan 1850 och 1900?

11 Nämn några anledningar till varför Industrierna snabbt växte i Sverige

12 Vad heter Motorfabriken som startade i Norrtälje i början av 1900-talet

13 När arbetade det mest människor i den svenska industrin?

14 Nämn några saker som Sverige exporterar (säljer till andra länder)

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Åk 5 Norden och länderna runt Östersjön

ÅK 6 Varför har vi årstider?