v. 11 Raketens historia del 2

Fortsättning från förra veckan: 



1914 startade första världskriget och raketen kom återigen att användas som ett vapen då man i Frankrike fäste raketer på sina flygplan för att skjuta ner tyska spaningsballonger. Även om raketerna användes så var det bröderna Wrights uppfinning som revolutionerade strider. Första världskriget var det första kriget där båda sidorna använde sig av flygvapen. Kriget slutade 1917 med en seger för Storbritannien, USA, Frankrike och Ryssland.


Under 30-talet så utvecklades nya raketer i dels Ryssland men framförallt i Tyskland. En av de främsta forskarna hette Werner Von Braun. När andra världskriget startade så tog nazisterna över raketforskningen och Von Braun blev chef över den fabrik som tillverkade de fruktade V2 raketerna som användes för att angripa Storbritannien.

 


Mot slutet av andra världskriget så överlämnade sig Von Braun tillsammans med flera raketforskare till de amerikanska styrkorna, med sig hade de ritningar över raketerna som bara något år tidigare hade använts för att angripa de allierade.
Von Braun fick flytta till USA och började nu bygga raketer åt amerikanerna. De första bilderna av Jorden från rymden är fotograferade av en tysk V2 raket som erövrats av amerikanerna.

 


Amerikanerna insåg att de tyska vetenskapsmännen skulle bli oerhört viktiga ifall USA skulle vinna ”kampen om rymden” mot Sovjetunionen (som också hade kommit över tyska raketforskare och ritningar) och Werner Von Braun fick i uppdrag att hjälpa till att skapa den amerikanska rymdflygstyrelsen, NASA.

Sovjetunionen skickade 1957 upp den första satelliten, Sputnik 1, i omloppsbana runt jorden. Samma år skickades även Sputnik 2 upp och den här gången så fanns det en passagerare med. Den första jordevarelsen som lämnade planeten var hunden Lajka. Tyvärr så hade man ingen möjlighet att hämta hem henne igen och hon blev också det första dödsoffret i rymden.

1961 hade turen kommit till vår egen art och Sovjetunionen skickade upp den första människan, kosmonauten Juri Gagarin i rymden.






I USA var det Von Brauns raketer som samma år (1961) skickade ut den andra människan och den första amerikanen, astronauten Alan Shepard, i Rymden och slutligen, år 1969, placerade den första människan, Neil Armstrong, på Månen.




Raketen idag
De senaste årtiondena så har rymdforskningen främst handlat om att skicka upp fler satelliter som hjälper oss med allt från navigation (GPS = Global position system), sända TV, kommunikation och med tillgång till Internet. 

Flera länder har också samarbeta md att bygga den internationella rymdstationen (ISS) som ständigt är bemannad med människor från de olika länderna som tillsammans byggt den. Den förste svenska besökaren var Christer Fugelsang som besökte stationen 2006 och senare även 2009. 


USA planerar att återvända till månen inom de närmsta åren och arbetet att ta fram nya raketer som ska transportera framtidens farkoster dels till månen men senare även mot Mars är just nu under full utveckling! 

Vi går mot en spännande framtid! 


******************************************

Frågor till texten:

 
1 Mellan vilka år varade första världskriget?

2 Vad användes raketer till under kriget?

3 I vilka två länder skedde det raketforskning under 30-talet?

4 Vad hette den tyske raketforskaren som utvecklade raketer i Tyskland innan 2:a världskriget?

5 Vad kallades de raketer som Tyskarna skickade mot London under kriget?

6 Ett av dessa vapen blev historiskt efter kriget då det tog ett fotografi av något, vad?

7 Vad heter den amerikanska rymdflygstyrelsen som flera tyskar fick jobb hos efter kriget?

8 Vad hette den satellit som Sovjetunionen skickade upp 1957?

9 Vilken var den första levande varelsen som lämnade Jorden? 

10 Vad hette den första människan i rymden?

11 Vilket land var nr 2 i rymden och vad hette deras astronaut? 

12 Vad använder vi främst rymdraketer till i dag?

13 vad betyder GPS?

14 Vad är ISS? 

15 Vad heter Sveriges första (och enda) astronaut?
 



 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ÅK 6 Varför har vi årstider?