Vasco da Gama och sjövägen till Indien

 

Vasco da Gama och sjövägen till Indien

Innehåll

Vasco da Gama är den portugisiske sjöfarare som gått till historien som den som först färdades sjövägen från Europa till Asien.
L

Vasco da Gama går i land vid Calicut, 20 maj 1498.

Ingen hade ännu seglat österut ända till Indien

Vasco da Gama föddes 1460, samma år som Henrik Sjöfararen (se faktaruta nedan) dog. Resan till Asien var kulmen på den systematiska portugisiska utforskningen av Afrikas kuster och av vägen till Indien söder om Afrika, som hade inletts av Henrik Sjöfararen.

Bartolomeu Diaz hade seglat till Godahoppsudden 1468. Längre kom han inte, eftersom besättningen vägrade att färdas runt Afrika.

1492 kom det oroväckande uppgifter till Portugal. Då meddelades det att Columbus hade kommit till Indien genom att segla västerut. Men det var ännu inte bevisat att Columbus hade rätt. Nu låg Portugals chans i att segla österut.


Användbara begrepp

Navigation: Konsten att navigera, det vill säga vid framförandet av en farkost (t.ex. ett fartyg) kunna bestämma position, kurs och fart samt planera sin rutt och därmed kunna orientera sig ute på havet.

Upptäcktsresa: En resa med syfte att upptäcka, kartlägga eller göra anspråk på (göra till sina) okända hav eller landområden.

Alla visste att det skulle bli en farlig resa

Det skulle bli en farlig och besvärlig resa. Med på resan fanns bland annat tio dödsdömda förbrytare. Dessa användes för speciellt farliga uppdrag.

Vasco da Gama hade fyra fartyg med på sin expedition. Dessa hade litet djupgående, vilket gjorde det möjligt för dem att segla in i grunda flodmynningar. Både för och akter var förstärkta träfort från vilka besättningen kunde försvara sig om det blev strider.

Till en början gick resan bra. De hade fint väder fram till Kanarieöarna. Vid Kap Verdeöarna tog fartygen in vatten och föda. Gama hade inte tänkt att följa Afrikas kust, utan han planerade att segla rakt över södra Atlanten och sedan styra in mot Godahoppsudden.

Vasco da Gama landstiger i Indien 1498. Européerna hade därmed skapat en förbindelse till sjöss med Indien. Vasco da Gamas bedrift kom att få enorm betydelse för den europeiska handeln med Asien.

Under resans gång hamnade man i svåra stormar som skadade fartygen svårt. Den 22 november 1497 rundades till sist Godahoppsudden, vilket tog dem fyra dagar. De tvingades göra flera strandhugg längs kusten för att förnya förråden och fylla på med färskvatten.

Besättningen drabbades av skörbjugg under resan. ”Många av våra män blev sjuka, deras händer och fötter svullnade, och tandköttet växte över tänderna, så att de inte kunde äta”, berättade Gama.


Vasco da Gama (ca 1469-1524)

Araberna fick nu konkurrens i handeln med Indien

Handeln mellan östra Afrika och Indien behärskades på den här tiden av araberna. Den portugisiska inblandningen i handeln med Indien gillades därför inte av araberna, vilket resulterade i en del småstrider.

Söndagen den 20 maj 1498 anlände man till den stora indiska handelsstaden Calicut. Äntligen var Vasco da Gama framme vid det mål portugiserna hade sökt efter i så många år, att finna sjövägen till Indien.

Araberna var inte glada att portugiserna kom till Indien. Den förste arab som mötte Gama sa: ”Måtte djävulen ta er. Varför kommer ni hit?”.

Hemresan blev också besvärlig. Men den medförda lasten inbringade en summa som var 60 gånger större än kostnaderna för expeditionen.

Vasco da Gama dog som portugisisk vicekung i Goa  år 1524.

Visste du att:

  • Portugisiska sjömän kunde tjäna en förmögenhet på peppar under 1500-talet. De fick ta med sig 20 kg peppar för eget bruk hem från Indien. Dessa 20 kg var lika mycket värda som tre hus i hemlandet.


Frågor till texten:

1 Portugiserna hade tidigt börjat utforska haven, hur kom det sig att utforskaren Bartolomeo Diaz hade vänt vid Godahopsudden 1468? 

2 Varför fick Portugal bråttom att försöka hitta sjövägen till Indien 1492?

3 Varför hade Vasco da Gama med sig 10 st dödsdömda fångar på resan?

4 Vad betyder ordet navigation?

5 Varför stannade fartygen vid Kap Verde öarna?

6 Hur var skeppen konstruerade för att underlätta handeln? (Jämför med Hansans "koggar")

7 Vad är "Godahoppsudden"? (sök på internet om du inte hittar svaret i texten)

8 Många av besättningsmännen drabbades av en sjukdom under resan, vilken då? 

9 Vilka var det som tidigare dominerat handeln med Indien?

10 Vad tyckte de om att Portugiserna kom till Indien?

11 Hur stor blev vinsten för  Vasco da Gamas första resa?

12 Hur mycket peppar fick en vanlig portugisisk sjöman ta med sig hem "för eget bruk"?

13. hur mycket var den pepparn värd?

14. När dog Vasco da Gama och vilket "jobb" hade han då? 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Åk 5 Norden och länderna runt Östersjön

ÅK 6 Varför har vi årstider?