Konsekvenser av Européernas kolonisation av Amerika

 

Folkmord och smittsamma sjukdomar - européernas ankomst till Amerika

Innehåll

Upptäckten och koloniseringen av "den nya världen" (Europa, Nordafrika och Asien var den gamla) i slutet av 1400-talet och början av 1500-talet blev en katastrof för de amerikanska urinvånarna. Folkmord och smittsamma sjukdomar följde överallt där de spanska och portugisiska conquistadorerna (erövrarna) drog fram.
L

Européerna anländer

Efter sin första landstigning seglade Columbus och hans spanjorer vidare till en större ö som fick namnet La Espaňola, ”den spanska ön” (nu Haiti och Dominikanska republiken). Där anlade de en koloni. Den förstördes snart av öns urbefolkning.

Men nya fartyg kom med fler spanjorer och efter några år hade invånarna gjorts till slavar. De tvingades arbeta sig till döds, de pinades ihjäl eller blev ihjälslagna. 

Spanjorerna var brutala rasister; de såg urfolken som en mindervärdig ras som kunde utrotas. I böcker beskrevs de som mellanting mellan djur och människor – ”kannibaler med hundhuvuden” som gjorts sig skyldiga till alla de sju dödssynderna.

ANNONS


Relevanta begrepp

Koloni: Ett geografiskt område eller en bosättning som lyder under en regering i moderlandet som vanligtvis ligger i en annan världsdel. När stater på ett organiserat sätt försöker bilda eller upprätthålla kolonier kallas det för kolonialismLäs mer >

Befolkningen på Espaňola år 1490 har beräknats till 1,1 miljoner. Efter femtio år med spanskt styre fanns bara 500 av dem kvar på ön. På ön Puerto Rico var alla urinvånarna utrotade. Kuba och Jamaica drabbades av liknande folkmord. Även de här öarna hade på några år erövrats av spanjorerna.

Men folkmordet skedde till största delen genom spridning av sjukdomar som influensa, mässling, kikhosta samt fläcktyfus och smittkoppor.

Ett av historiens största folkmord

(Följande text bygger på en artikel i GP 2012-02-23 – som i sin tur bygger på artikel i UNT.)
Franciskanermunken Fray Toribio de Benavente skrev 1541: ”Nya Spanien var extremt tättbefolkat, men när smittkopporna började angripa indianerna blev farsoten så omfattande att över halva befolkningen dog i de flesta provinser.”

Conquistadorer med land i sikte.

Forskare vid University of Washington i Seattle, USA har analyserat DNA från 137 urinvånare i olika delar av Nord- och Sydamerika.

På så vis fick forskarna en god uppskattning av antalet vuxna kvinnor i befolkningen över tiden. Resultatet visar att urbefolkningen i Amerika från början var mycket liten, men snabbt växte i storlek efter istidens slut för 10 000 år sedan. En topp nåddes för 5000 år sedan, varpå befolkningen stabiliserades.

Denna stabila folkmängd minskade dock hastigt för 500 år sedan, då européerna anlände. På kort tid halverades antalet människor i världsdelen.

Men studien ger inga absoluta folkmängdssiffror, utan bara den relativa befolkningsminskningen. Beräkningar tyder dock på att kontinenternas ursprungliga befolkning legat mellan 40 och 50 miljoner människor. I så fall är det möjligt att 20-25 miljoner av dessa amerikaner dog vid mötet med européerna.*

Källa: SO-rummet


Frågor till texten: 

1 Vad menas med den "Den nya världen"?

2 Vad betyder conquistador?

3 Vilka länder delar numera på ön som Columbus döpte till "La Espanola"?

4 Vad Hände med den första kolonin på La Espanola?

5 Hur såg de spanska kolonisatörerna på ursprungsbefolkningen i Amerika?

6 Hur gick det med befolkning på Espanola? 

7 Vad hände med befolkningarna på på Kuba och Haiti?

8 Vad var det som gjorde att så många ur ursprungsbefolkningen dog på så kort tid?

9 Vad är en koloni?

10 Hur stor del av befolkningen i Amerika tror man dog efter att Européerna kom dit? 

 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Åk 5 Norden och länderna runt Östersjön

ÅK 6 Varför har vi årstider?