Historiska epoker 


Stenåldern:


Jägarstenåldern
Jägarstenåldern innefattar den äldsta och större delen av stenåldern (i Europa ca 40 000 - 12 000 år sedan) då människorna levde på jakt, fiske och framförallt som samlande ätbara växter.
Under den här delen av stenåldern levde människorna i mindre grupper eller stammar som vandrade mellan olika lokala platser i landskapet och letade efter mat.
Befolkningen var glest utspridd över stora områden. Människorna levde i regel i månader utan att se eller höra någon utanför sin egen grupp. Under hela livet träffade man på sin höjd några hundra människor.
Männen var nog i regel mer ansvariga för jakten, medan kvinnornas ansvar i första hand var att ta hand om barnen och att samla in ätliga växter i den närmaste omgivningen. Man vet att även kvinnor kunde jaga då man har hittat kvinnogravar med jaktredskap. Redskapen som människorna använde tillverkades av trä, ben och sten (främst flinta och ibland kvarts).
Handeln mellan grupper av människor begränsades mest till prestigeladdade (högt ansedda) varor som snäckskal, bärnsten och färgpigment. Man vet att man också handlade med flinta som man kan hitta på stenåldersboplatser även fast det inte förekommer naturligt på dessa platser.

Livet styrdes helt och hållet av jakten på föda vilket gjorde att man levde ett kringflackande liv i bytesdjurens fotspår. Detta framgår tydligt i fornfynd och grottmålningar. Målningarna vittnar också om en religiös världsbild, starkt präglad av den djurvärld som utgjorde grundförutsättningen för människornas existens.

Jägar- och samlarlivet varierade stort mellan årstiderna och beroende på region, men över lag verkar dessa människor ha haft ett mer behagligt och givande sätt att leva än för de människor som senare kom att arbeta hårt som bönder.  

Bondestenåldern
Bondestenåldern (den yngre stenåldern) inleddes för omkring 12 000 år sedan då folk i Mellanöstern började odla grödor (ätbara växter) av olika slag och hålla sig med tama djur. Människan blev därmed bofast och kunde ordna livet på ett effektivare sätt än tidigare. Det blev nu möjligt att försörja en större befolkning med mat. Nu började de första byarna växte fram.
Men övergången till jordbruk medförde också att människorna fick arbeta hårdare och längre för att få jordbruken att leverera maten. Det innebar också att människorna levde mer tätt tillsammans, både med andra människor och med djuren. Det gjorde så att de bland annat mera utsatta för sjukdomar.

Som bofasta växte det totala välståndet och det började så småningom uppstå en skillnad mellan de som var fattiga och de som var rika.
Utvecklingen från jägar- och samlarsamhället till jordbrukssamhället innebar en enorm omställning av människans levnadsvillkor. Händelsen kallas därför ofta för jordbruksrevolutionen.




Frågor


Jägarstenåldern
1. Ungefär för hur länge sen var ”jägarstenåldern”?

2. I dag lever vi människor ofta ganska tät inpå varandra, hur var det på den här tiden?

3. Vad hade man för arbeten på den här tiden?

4. Vad tillverkade man sina redskap av?

5. Människor på den här tiden handlade med varandra (bytte saker). Vad var det man handlade med?

6. Varför flyttade människorna runt så mycket under ”jägarstenåldern”?

7. Hur kan man se att djuren man jagade var väldigt viktiga för människorna som levde då?

Bondestenåldern

8. För hur länge sedan började ”Bondestenåldern”?

9. Vad är det som skiljer ”Bondestenåldern” från ”Jägarstenåldern”?

10. Vad betyder det att ”människan blev bofast”?

11. Vad innebar det för människans arbete att de började leva i byar och arbeta med jordbruk?

12. Vad hände med befolkningen när människan blev bofast? (Hur många människor det fanns?)

13. Varför blev det vanligare med sjukdomar under den här tiden?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

ÅK 6 Varför har vi årstider?