Bronsåldern

Bronsåldern mellan år 1700 och 500 f.Kr. var en rik tid i vår historia (3700 år sedan till 2500 år sedan). Redan tidigare hade den första bronsen kommit till Sverige från länderna vid Donau – kanske med det invandrande båtyxfolket.

"Båtyxefolkets" yxor ser ut som båtar, därav namnet! 


Brons framställdes genom att man blandade koppar med tio procent tenn. När man blandar dessa två metaller (koppar och tenn) som båda är väldigt mjuka så får man en blandning som är mycket hårdare. Man kallar en sådan blandning av metaller för en "legering". Bronsen är hård och kan därför inte smidas under en hammare, bara gjutas i en form.
Bronsen köptes från områden i det som i dag är södra Europa och senare från de Brittiska öarna.
Som alltid var Danmark vår "bro" till Europa. Den vägen (från dagens Europa) kom kunskaper om odling, om sätt att begrava de döda – och nu konsten att gjuta brons.
 
Yxor av brons


Hällristningar
Under bronsåldern började hjulet användas i Sverige. Tunga varor kunde dras i kärror. Båtar byggdes, som bar tyngre last än förut.

Klimatet var fortfarande milt med goda skördar som mättade en växande befolkning. De många hällristningarna från denna tid gör oss en smula bekanta med människorna. De är spridda över en stor del av Sverige och nya upptäcks varje år. De största samlingarna finns vid Tanum i Bohuslän med 1100 ristningar och vid Nämforsen i Ångermanälven med 1400.


Varför ristades alla dessa figurer på berghällarna? Det har forskarna haft olika åsikter om. Numera tror man att bilderna har haft en magisk innebörd. Vem vet, de kanske uttryckte önskningar till gudarna?



Frågor till texten

1. För hur länge sedan startade bronsåldern i Sverige?

2. Varför kallar man det folk man tror tog med sig brons till Sverige för "Båtyxfolket"?

3. Vad är brons?

4. Hur formades bronset till föremål?

5. Varifrån kom det brons som användes i Sverige under bronsåldern?

6. Vad är en hällristning?

7. Var i Sverige kan man idag se många hällristningar?

8. Vad visar hällristningarna?

9. Varför tror arkeologerna att människor på bronsåldern skapade hällristningarna?

10. Vad tror du att man ser på hällristningarna i texten?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Åk 5 Norden och länderna runt Östersjön

ÅK 6 Varför har vi årstider?